Kun digitalisaatio pelottaa


Teknologian haasteet ovat todellisia ikäpolvelle, joka ei ole kasvanut kännykkä kädessä.

Nyky-yhteiskunnassa olemme teknologian piirittämiä. Informaatiota ja teknologiatulvaa vyöryy päivittäin joka lähteestä. Teknologiaa on kaikkialla ja sitä myös tarvitaan jokapäiväisessä elämässä. Monen asian suorittaminen edellyttää siihen suunniteltua sovellusta (esim. kännykässä) tai asia on mahdollista hoitaa vain internetin välityksellä yritysten asiakaspalveluiden siirtyessä kustannustehokkaaseen verkkomuotoiseen palvelutapaan. Voiko nykyarjesta selviytyä vähemmällä teknologialla ja internetin käytöllä? Näyttöä ja tutkimustuloksia on jo osoitettavissa esim. liiallisen nettipelaamisen haitalisuudesta (Männikkö N. 13.10.2017. Väitös).


Hyvä renki - huono isäntä

Lukuisat sovellukset ja mahdollisuudet hoitaa kodin ulkopuolisia asioita etänä passivoivat sekä vieraannuttavat sosiaalisesta kanssakäymisestä. Myös arkiliikunta vähenee, koska esim. laskujen maksua varten ei tarvitse lähteä pankin konttoriin, ruoka- ja vaateostokset voi tilata nettikaupasta kotiinkuljetuksella suoraan etuovelle ja töitäkin voi tehdä kotoa käsin. UKK-instituutin kuluvan vuoden keväällä julkaiseman tutkimuksen mukaan liikkumattomuus, runsas istuminen ja huono kunto aiheuttavat miljardien eurojen kustannukset yhteiskunnalle (Nikkilä-Kiipula E. 6.4.2018. Kaleva).


Sosiaalisten kanssakäymisten vähentyminen puolestaan aiheuttaa yksinäisyyttä, apatiaa, masentuneisuutta ja arvottomuuden tunnetta. Se vaikuttaa myös tunnetaitoihin, kykyyn ottaa toinen ihminen huomioon ja kykyyn olla läsnä.


Aika entinen ei koskaan enää palaa
Muistot lohtua vain nykyisyyteen valaa
(Juha "Junnu" Vainio) 


Teknologiakehitys on tuonut mm. jokapäiväiset sähkölaitteet keittiöön, pyykinpesukoneet pesuhuoneisiin, autot katukuvaan, lentokoneet, avaruussukkulat, tekoälyt jne. Teknologia on helpottanut päivittäistä arkea jo niin kauan, että harva on valmis luopumaan sen tuomista eduista. Ikääntyvälle nämä muutokset eivät ole aina ole helppoja. Siinä missä lapsi ja nuori oppii kännykän ja erilaisten kannettavien älylaitteiden käytön osana normaalia koulupäivää ja päivittäisiä arkirutiineja, ikäihmiselle jo lankapuhelimen vaihtuminen kosketusnäytölliseen kännykkään voi olla todella pelottava muutos. Opinko enää muistamaan mistä piti painaa kun haluan soittaa ja näenkö noin pieniä näppäimiäkään? 


Mahdollisuuksien tavaratalo


Toisaalta erilaiset älylaitteet luovat myös mahdollisuuksia. Aktiivisuusranneke voi muistutella vanhusta liikkeelle ja pitämään yllä lihaskuntoaan. Lihaskunto on merkittävä tekijä, jotta vanhukset selviytyvät kotona. Hyvä kunto ja liikunta myös vähentävät erilaisten kotipalveluiden tarvetta, jolloin myös yhteiskunnalliset kustannukset ovat pienemmät. (Nikkilä-Kiipula E.).


Kuinka pitkälle voimme mahdollistaa ikäihmisen itsenäisen asumisen teknologian turvin? Miten menikään eettiset aikeet? Haetaanko vain säästöjä, jossa ihminen itsessään hukkuu kosketusnäyttöjen, antureiden ja robottien sekaan? Olemmeko ottaneet huomioon ikäihmisten tietotaidolliset ja sosioekonomiset mahdollisuudet pysyä mukana teknologian hyödyissä ja muuttuvassa ympäristössä?


Onko pakko, jos ei tahdo?








Lähteet:


Nikkilä-Kiipula E. 6.4.2018. Kaleva. Liikkumattomuus käy kalliiksi yhteiskunnalle.

Mäkisalo-Ropponen, M. 2018. Teknologia kehittyy – pitääkö pelätä vai innostua? https://www.aspa.fi/fi/suuntaaja/suuntaaja-22016-teknologia-arjen-tukena/teknologia-kehittyy-%E2%80%93-pit%C3%A4%C3%A4k%C3%B6-pel%C3%A4t%C3%A4-vai-innostua.

Männikkö N. 13.10.2017. Oulu. Nuorten ja nuorten aikuisten ongelmallinen digipelaaminen: pelaamiskäyttäytymisen ja terveyden väliset yhteydet - Problematic gaming behavior among adolecents and young adults: relationship between gaming behavior and health. Saatavissa internetistä: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-1658-4.

Suhonen, L. & Siikanen T. 2007. Hyvinvointiteknologia sosiaali- ja terveysala – Hyöty vai haitta? Lahden ammattikorkeakoulun julkaisu. http://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/20730/Suhonen_Liisa_Lamk_2007.pdf?sequence=1&isAllowed=y.






Kommentit

  1. Mielestäni digitalisaatio on jo nykyaikaa, ja olisi mahdollisimman monen vanhuksen kohdalla hyödyllistä, että heitä valmennettaisiin paremmin nykyajan vaatimusten mukaan. Tietysti asia on jokaisen henkilökohtaisesti päätettävissä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti